o comunicare autentica

O conversatie autentica

Daca ma uit in urma si analizez trecutul meu, imi este usor sa recunosc cat de introvertit eram si cu greu imi faceam un prieten nou. Cand eram in generala, aveam doi prietenii foarte buni cu care imi petreceam majoritatea timpului. Cand se terminau orele mergeam in parc sa ne plimbam si sa discutam despre profesorii de la scoala care tot timpul ne bateau la cap sa invatam, sa ne facem temele. Iar cand acest lucru nu se intampla primeam pedeapsa nedorita de noi.

In amintesc si acum un episod putin dramamatic, cand profesoara ne-a pus sa citim un roman pe care noi il detestam si nu vroiam sub nici o forma sa il citim, pentru ca ni se parea o aberatie si pierdere de timp sa citesc inchipuirea altcuiva, cand puteam sa traiesc si sa imi imaginez eu propriile scenarii. Prin urmare, profesoara vazand ca nu am citit acel roman, o parte din cei prezenti in clasa, printre care ma aflam si eu.  Am primit pedeapsa sa facem genoflexiuni, fara sa ne spuna cu exactitate cate. Dupa aproximativ 20 de genoflexiuni, colegul meu de banca si unul dintre baietii de gasca a inceput sa fie tot mai alb la fata, m-am uitat la el si mi-am dat seama ca nu este deloc bine, s-a intors o colega din fata noastra a vazut si ea care este situatia si i-a spus profesoarei, insa nu a bagat in seama. Dupa putin timp i-a spus doar lui sa se opreasca, iar noi am mai continuat sa mai facem inca 5 genofelxiuni, dupa care ne-a spus sa ne asezam in banca si data viitoare sa ne facem temele.

O discutie autentica

cum sa conversezi autentic

Ieseam deseori cu unul sau chiar cu ambii prieteni in parc la o plimbare si discutam diverse subiecte intr-un mod autentic, fara sa tinem cont de faptul ca deveneam vulenerabili unul in fata celuilalt, fiecare din noi  isi spunea apasarea si durerea pe care o are in suflet.. Aceasta  comunicare ne-a ajutat sa ne apropiem si mai mult unul de altul sa devenim ca niste frati de sange care se cunosc dintrodeauna, si care nu cunosc limita timpului.

Insa cu toate astea timpul a trecut iar eu am invatat lectia despre autenticitate. A fii autentic inseamna sa arunci toate mastile sociale, filtre pe care le folosesti cand esti intr-o discutie cu o persoana. Altfel spus, mastile sociale actioneaza ca niste ziduri in a crea o conexiune autentica cu partenerul de conversatie, care te impiedica sa fi sincer si deschis din tot sufletul.

Cand eram mai mic si vroiam sa ies cu o fata, purtam intodeauna la mine cateva mastii, pentru ca desi imi doream sa fiu autentic nu reuseam simteam ca este nevoie de ceva mai mult, sa par ca sunt un om citit care le stie pe toate si ca am solutii in orice circumstanta m-as afla. Cu alte cuvinte doream ca acea fata sa se indragosteasca de acea masca pe care eu o purtam si care ma facea din punctul meu de vedere barbatul perfect. Atunci cand folosim o masca care sa ne acopere autenticitatea si pare altfel decat suntem noi in mod natural, apare neconcordanta dintre masca si realitatea din spatele ei, care de cele mai multe ori este o sursa care genereaza multe conflicte.

Autenticitatea

 

A fii autentic inseamna sa fii sincer cu tine, sa fii congruent cu ceea spui, ceea ce gandesti si ceea ce faci. Cum spunea parintele independentei Indiei.

Fericirea este armonia dintre ceea ce gândesti, ceea ce spui si ceea ce faci. Mahatma Gandhi

Insa lucrurile nu se termina aici, daca este atat de usor, de ce multi oameni inca porta cu ei povara mastilor ani de zile, fara sa renunte nici o secunda in a schimba ceva in acesta directie. A renunta la masca, inseamna in primul rand sa te cunosti foarte bine, sa ai curajul sa te uiti in oglinda si sa spui cu voce tare, asta sunt eu, sa ai curajul sa recunosti ca ai defecte dar ai si calitatii care poate suplinesc defectele tale.Odata dezvoltate intr-o masura si mai mare, aceste calitatii  te pot ajuta sa te definesti ca fiinta si ca barbat sau femeie in contextul social in care te afli. Din cate observi dragul meu prieten, este esential sa observi stadiul in care te afli sa iti pui intrebarea cine sunt eu? Ia un pix si scrie pe o hartie tot ce iti trece prin cap legat de tine. Dupa care munceste sa te definesti ca barbat sau femeie, sa iti dezvolti punctele unde crezi ca mai ai de lucrat, sa iti dezvolti abilitatile pe care le consideri esentiale in succesul tau.

 

A fi autentic cu partenerul tau

Iti sugerez sa incerci urmatorul exercitiu cand iesi in oras cu partenerul tau. Dupa ce v-ati asezat pe scaune intr-o pozitie confortabila spune-i ca iti doresti sa renunti la toate mastile tale sociale si sa devii autentic in acesta discutie, sa renunti la toate mastile si automatismele care te-au ghidat pana in acest moment si vrei sa iti deschizi inima si sufletul spre o conversatie sincera care sa ramana in amintirea voastra.

Si sunt sigur ca acea conversatie va prinde alte conotatie si vei crea o conexiune mult mai puternica cu partenerul tau devenind vulnerabil in fata lui. In felul asta ii arati ca si tu esti om, ca si tu gresesti si ca ai probleme tale insa lupti si vrei sa le rezolvi intr-un mod natural, fara sa fortezi decursul lucrurilor.
A fi autentic nu este greu, trebuie doar sa depui un mic efort si cu siguranta vei reusi, este doar o alegere care depinde in mare masura de tine. Insa dabea dupa ce vei renunta la mastii te vei cunoaste cu adevarat si vei reusi sa relationezi corect cu partenerul tau.

Be authentic.Be genuine. Be real. Be yourself. Tai Sherldan

Tu ce alegi sa faci?

Leave a Comment